Stereotypes en vooroordelen over biseksualiteit

Genoeg ervaringen en leuke verhaaltjes, tijd voor wat theorie. Er zijn veel vooroordelen over biseksualiteit en omdat er weinig aandacht voor biseksualiteit in onderzoek is worden die vooroordelen niet ontkracht noch bevestigd en blijft de beeldvorming vaag of zelfs negatief. In de post van vandaag ga ik met een kritische blik kijken naar de meest voorkomende vooroordelen die bestaan over biseksualiteit. Voordat ik daar aan begin zal ik eerst proberen te verklaren hoe het komt dat weinig onderzoek naar biseksualiteit is gedaan in Nederland terwijl er relatief veel aandacht is voor homoseksualiteit.

De belangrijkste reden voor het ontbreken van onderzoeksresultaten specifiek over biseksualiteit is de keuze van sommige studies om biseksualiteit niet als afzonderlijke seksuele voorkeur te beschouwen en te rapporteren. Biseksuelen worden dan in de heteroseksuele of in de homoseksuele categorie geschaard. Hoe de onderzoekers deze indeling bepalen is niet objectief en kan verschillen per onderzoeker of studie. Gaat het hierbij om het gedrag van de personen, om de aantrekkingskracht of om het feit dat ze een relatie hebben met een man of een vrouw? Biseksualiteit blijft moeilijk te definiëren.

Vooroordelen

Bi’s bestaan niet, of amper Toen ik jonger was geloofde ik ook niet echt in biseksualiteit. Ik deelde de mening van bijvoorbeeld mijn ouders dat biseksualiteit maar weinig voor komt en meestal een overgangsfase is. Mede doordat de meerderheid van de biseksuelen in de kast blijft ontstaat het algemene beeld  dat homoseksualiteit meer voorkomt dan biseksualiteit. Recent onderzoek van onder andere van Lisdonk en Van Bergen laat zien dat dat niet het geval is en dat biseksualiteit juist een relatief veelvoorkomend verschijnsel is. In een relatie kunnen biseksuelen niet goed zichtbaar zijn. Mensen zien ze als homo/lesbisch of hetero, afhankelijk van met wie ze een relatie hebben.

Bi zijn is een trend of hype
Het lijkt volgens sommigen alsof biseksualiteit bij de huidige generatie jongeren veel meer voorkomt. Dit is echter nooit bewezen omdat er geen langlopend onderzoek naar is gedaan. Wel bleek  uit een Amerikaans bevolkingsonderzoek dat de biseksuelen gemiddeld jonger zijn dan de homoseksuelen. Dit recente onderzoek is op twee manieren te verklaren en wel door of wel het leeftijdseffect of wel het generatie-effect. Bij het generatie-effect zou je inderdaad kunnen spreken van een soort trend. De jongeren van nu hebben meer vrijheid om te experimenteren met hun seksualiteit omdat het een minder groot taboe is en simpelweg een bekender fenomeen is dan bij vroegere generaties. Dit maakt dat het aan de generatie ligt en je dus kan spreken van een trend, bij het leeftijdseffect is er daarentegen helemaal niet sprake van een trend. Hierbij wordt er rekening gehouden met het feit dat voor sommige jongeren biseksualiteit wel een overgang kan zijn naar hun homoseksualiteit en dat ze dus nog voorgoed van seksualiteit gaan wisselen. In dit geval zal het dus logisch zijn dat biseksualiteit minder voorkomt naarmate mensen ouder worden.

Bi’s zijn niet monogaam
Veel mensen denken dat biseksuelen fiftyfifty op mannen en vrouwen vallen en ook altijd gelijktijdig een man en een vrouw nodig hebben als (seks)partner. Dit is een mythe en een stereotype waar veel biseksuelen last van kunnen hebben. Hierdoor kunnen bi’s zowel in de heterogemeenschap als in de homogemeenschap wantrouwend bekeken worden. De vooroordelen zijn dat bi’s heel erg met seks bezig zijn en niet trouw en monogaam zijn. Als je van meerdere personen tegelijkertijd kan houden en er een (seks)relatie mee hebt heet dat polyamorie. Het is belangrijk om te weten dat biseksualiteit en polyamorie niet hetzelfde is. Hetero’s en homo’s kunnen natuurlijk ook polyamoreus zijn.

Genoeg stereotypering! Voor alle polyamoreuse homo’s, lesbisch, hetero’s en bi’s onder ons een lekker (liefdes)liedje dat me altijd laat glimlachen. ‘Well, I’m always in love with at least three people at the same time, usually more and never less’ 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s