De schaal van seksuele geaardheid

Je seksuele geaardheid uitdrukken in cijfers klinkt voor veel mensen misschien niet bepaald aantrekkelijk en kan ook wel het gevoel van hokjes plaatsen versterken. Toch vind ik het zelf een leuke constructie. Een paar maanden geleden werd ik voor het eerst enthousiast over de schaal van Kinsey. Ik besprak met een meisje dat ik in Portugal had ontmoet in hoeverre we beiden meer naar mannen neigen of meer naar vrouwen. Zij bracht het idee in mijn hoofd dat tussen die twee uitersten meer zit dan alleen biseksualiteit.

Alfred Kinsey was van mening dat er nog vijf stadia zitten tussen uitsluitend heteroseksueel en uitsluitend homoseksueel zijn. In de jaren ’50 publiceerde hij voor het eerst zijn bevindingen hierover. Die manier van denken was erg revolutionair in die tijd. Hij maakte een schaal voor seksualiteit die van 0 tot 6 loopt.

KINSEYSCALE

Een vrouw die zich als 1 identificeert zal zich bijvoorbeeld af en toe verbazen over het feit dat haar oog wel heel vaak naar een knappe vrouwelijke mede collega wordt getrokken. Of misschien blijft een man toch wat langer (gefascineerd) kijken als er per ongeluk homoporno voorbij komt. Maar echt een homoseksuele relatie, nee ze zijn alleen beetje ‘bicurious’. Iemand die neigt naar een 2 zal misschien al wel geëxperimenteerd hebben met hetzelfde geslacht of heeft daar in ieder geval fantasieën over. Iemand die zich het meest een 3 voelt valt op beide geslachten nagenoeg evenveel. Vanaf de 3 zal het op lopend naar de uitsluitend homosexuele 6 gaan.

Volgens Kinsey bevinden de meeste mensen zich ergens in het midden tussen o en 6. Het mooie aan deze schaal vind ik de seksuele flexibiliteit. Zelfs tussen 2 en 3 kan nog een grote ruimte bestaan. Misschien voel jij je wel een 2,5? Dat een meisje zich op een bepaald moment in haar leven als het ene cijfer identificeert hoeft niet te betekenen dat ze vijf jaar later niet toch de hele andere kant is opgegaan. In andere woorden zou je kunnen zeggen dat seksualiteit vloeibaar is. Kinsey spreekt dan ook over ‘sexual fluidity’.

Toen Kingsey in 1948 Sexual Behavior in the Human Male uitbracht werd het de eerste wetenschappelijke bestseller. In zijn eigen introductie schreef hij onder andere dit: ‘Mannen vertegenwoordigen niet twee aparte populaties, heteroseksueel en homoseksueel. De wereld is niet verdeeld in schapen en geiten… Een individu kan dan een plek op deze schaal worden toegewezen, voor iedere periode in zijn leven… Een zeven-punts schaal komt dichterbij de vele gradaties, die eigenlijk bestaan.’

Kritiek op deze schaal is dat hij te simplistisch is terwijl seksuele diversiteit juist heel complex is. Daarom kwam Fritz Klein met een verbeterde en inderdaad ook ingewikkeldere constructie. Ook deze schaal heeft weer 7 opties van volledig hetero tot volledig homo, maar daar blijft het niet bij. Volgens Klein is er in je seksuele oriëntatie ook sprake van 7 verschillende variabelen die je allemaal een cijfer kunt geven voor het verleden het heden en je ideaal.

Klein scale
Deze grafiek kan ook best wat uitleg gebruiken dus als je het interessant vindt verwijs ik je hier naar door.

Door deze overvloed aan keuzes wordt het voor mij niet makkelijker om mijn eigen seksuele geaardheid te benoemen. En misschien klinkt het voor jou heel belachelijk om je seksuele identiteit op een schaal van 0 tot 6 in te delen. Maar voor mij laat het in ieder geval zien dat je niet uitsluitend homo, hetero of bi hoeft te zijn. Ik heb een sterke voorkeur voor de schaal van Klein omdat die onderscheid maakt tussen emotionele en fysieke aantrekkingskracht. Bij mezelf merk ik ook een duidelijk verschil tussen die aspecten. Zo ga ik over het algemeen veel gemakkelijker om met mannen, voel ik me meer emotioneler verbonden en aangetrokken tot vrouwen maar houd ik meer van flirten met een man. Een simpel testje op internet verteld mij dat ik een 3 ben op de schaal van Kinsey. Gelukkig mag ik van de test wel zelf weten wat ik met deze conclusie doe. ‘This test is not infallible, if you think that your result is wrong you are right and this test is wrong.’

Wil je zelf de test van Kinsey schaal uitproberen? Dat kan natuurlijk hier. De iets uitgebreidere schaal van Klein kun je hier uittesten. Ook al komt er wel behoorlijk uit wat je er zelf in stopt is het misschien toch leuk om te bekijken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s